FRAMING THE WORLD – Nikon D5-sto


Protekle 2015. godine mirrorless fotoaparati su zavladali tržištem fotoaparata. Neki modeli Sony, Panasonic ili Olympus fotoaparata dobrano su ugazili i u profesionalne vode, pogotovo što se tiče video mogućnosti. Na početku ove 2016. pitamo se kakvi trendovi i koja nam se čuda spremaju u svijetu fotografije. Nikon se među prvima potrudio ponuditi nešto novo i pokazao da je budućnost profesionalne fotografije i dalje u DSLR fotoaparatima.

Iako se nekoliko mjeseci prije velikog sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu pričalo o novom Nikon profesionalnom aparatu, samo predstavljanje na CESU, koje su neki ‘Youtube’ fotografi prenosili putem livestreama na facebooku bilo je jako uzbudljivo.
Nakon dvije godine Nikonov profesionalni flagship D4s dobio je dostojnu zamjenu u Nikonu D5. Tako je Nikon opet zasjeo na tron profesionalnih fotoaparata kao što je to nekada davno učinio sa vrhunskim i dan danas cijenjenim Nikonom F5.

Nikon D5 namijenjen je profesionalcima, sportskim, koncertnim i ostalim novinarima, svima onima kojima treba čvrsto, brzo i snažno tijelo sposobno za rad u ekstremnim uvjetima.

d500_16_80e_back34lVanjskim izgledom Nikon D5 nije se puno promijenio od Nikona D4, mrvicu je veći, a razmještaj gumbi je skoro identičan uz neki minimalni dodatak. Promjene postaju vidljive kada krenemo kopkati prema unutrašnjosti fotoaparata. Prva razlika je to što postoje dvije verzije Nikona D5. Jedna verzija dolazi sa dva utora za XQD memorijske kartice, a druga verzija je sa dva utora za CF kartice. Dobra vijest je što će se cijeli modul sa utorima za memorijske kartice moći zamijeniti sa onim drugim prema potrebi, naravno samo u Nikonovom servisu i ta će se usluga naplaćivati. Krenemo li još malo dublje kopkati po Nikonu D5 onda tek vidimo na čemu su toliko dugo radili Nikonovi inženjeri. Radi se u novom 20MPX senzoru vrhunskih low light mogućnosti, pa tako je nakon Sony-a NikonD5 prvi fotoaparat koji vidi u mraku pomoću svojih visokih ISO vrijednosti koje idu čak do 3280000, da dobro ste pročitali ISO 3 milijuna. Naravno fotografije na takvim postavkama su neiskoristive ali su moguće. Prema najranijim izvještajima sa terena ISO je upotrebljiv do 51200 ali najbolje bi bilo zaustaviti se na ISO 25600. Uz novi senzor, tu je i novi Expeed 5 procesor i novi sistem izoštravanja sa 153 fokusne točke od koji su njih 99 crosstype za preciznije i brže izoštravanje u lošim svjetlosnim uvjetima npr. na koncertu ili u divljini. Sve to zajedno omogućuje nam uzastopno okidanje 14 fotografija u sekundi sa podignutim ogledalom i 12 fps u normalnom modu, ono što je posebno kod toga je što međuspremnik (buffer) sada omogućuje 200 fotografija za redom bez prekida u JPEG visokoj kvaliteti ili 100 fotografija bez prekida u sirovom RAW tj. NEf modu. Od novih mogućnosti valja spomenuti video snimanje u 4K rezoluciji, i ekran osjetljiv na dodir.

Nakon predstavljanja svog flagship full frame fotoaparata Nikon je pripremio iznenađenje koje nitko nije očekivao pa čak ni poznati ‘rumor’ siteovi.
Nikon je napokon predstavio nasljednika legendarnog Nikona D300 novi Nikon D500. Iako je bilo sumnji kako će predstaviti neku kameru tipa D810 ili neki D850, Nikon je oduševio fanove diljem svijeta i pokazao da slušaju želje svojih korisnika.

Nikon D500 je trenutni flagship Nikonove DX (crop senzor) serije fotoaparata. Baziran je na velikom bratu Nikonu D5, koristi isti procesor i isti autofokusni sistem, jedina razlika je u senzoru koji je također 20MPX ali manjeg formata i maksimalne ISO osjetljivosti od ISO 1640000. Nikon D500 također ima ekran osjetljiv na dodir ali je ovdje ekran pomičan tzv. tilt ekran. Osim 4K video , u Nikonu kao novost naglašavaju konstantnu povezanost fotoaparata se nekim od vanjskih uređaja preko bluetootha. Nikon D500 odličan je odabir za sportske fotografe i wildlife fotografe, zbog brzog autofokusa i brzine okidanja od 10 fps (80 fotografija bez prekida u RAW-u) . Cijena Nikona D500 će se kretati od 2000$ na više što i nije puno s obzirom da je specifikacijama jako sličan svom većem bratu Nikonu D5 čija će cijena biti oko 6500$

Ovo je lijep početak godine za Nikon, osim što nam pokazuje da tvorci kamera misle na tržište, pokazuje nam i to da bitka između DSLR-a i mirrorlesa nije gotova.

 

Preuzeto sa https://dariodrvodelic.wordpress.com